syafeerul: RESURRECTION

Hi all,

After such a long time.. I’d have to come back and resurrect this blog of mine. the last post was in July 2014.. 2 years plus ago.. a lot had happened..

Even the interface had changed a lot.

Back in those days, people blogs.. now people vlog!┬áMy daily routine now is browsing the Youtube, Vimeo.. there’s tons of useful info and its on video.. its much easier describing things on video compared to in writing.. duh..

I love video editing and making vids.. only that its for my ownself and family viewing.. huhu kinda stupid when you invest so much but not making any profit out of it. anyhow it was just for the fun of doing it.. passion in a word..

So on this post.. I want to do 2 things:

  1. WHY I CAME BACK?
  2. UPDATE ON THE PAST 2 YEARS!

So here goes objective 1: WHY I CAME BACK?

Time has been so limited this days. When people says, time flies fast.. this is it. There’s so many things to catch and do through the day and at the end you still end up missing out on few things. So here’s me writing back, so that one day I can get back and see that I’m here.. still writing. At least able to write stuff… Time will always move. Its us that needs to prioritize and do things one at a time.

This blog used to be where I pasted things from the internet for my reference.. but there’s thousands of ways to keep this info nowadays. there’s POCKIT READER, ONE NOTE, EVERNOTE.. numerous apps available either online of offline.

I guess the direction of this blog needs to change. It’ll be my personal views on things. Perhaps reviews or maybe updates on current news.. Nothing much of anyone’s interest I guess. Don’t even know if there’s still reader.

So yeah.. I’m back so that I can keep the memories here.. Instead of just pasting stuff.. =P

Next, updates..

Chronologically speaking.. seriously a lot had happened.. 2014 was the year I got engaged to my long time best friend Zymh.. and we tied the knot by end of the year. The whole 2014 was very much spent on planning and getting through our big day. A month before our big day, my dad caught dengue and was resting at home for almost two weeks. My mom got it right after my dad and she was hospitalized for few days. Both got well just a week before the wedding day. Despite some hiccups along the way, we got through it fine and happy. Alhamdulillah.

2015 came and it was another busy year. I never thought it was going to be this travel-busy. We started with a short trip to Koh Lipe.. small but such beautiful island in South Thailand. Zymh was then posted to Singapore for a month. I stayed there for a week and stroll the city when she’s at work. And then, there was an opportunity of a lifetime. Trip to Brazil. En route, had a long transit in Paris and Amsterdam where I covered few important places.. Brazil – was great. Crazy travel-by-land in South America. Sao Paulo – Rio – Foz Iguazu – Buenos Aires – Lima – Cuzco – Machu Picchu. Perhaps I’ll get to details when I have time someday. Not long later, Sydney. That was the last one as Zymh was already 6 months pregnant at that time.

February 2016 – the biggest day of my life. Never imagined its this amazing. Alhamdulillah both mother and son was healthy and happy.

Career-wise. I’m still here. I guess I’m getting comfortable being here. No Ir yet as of now but in the process. Very damn slow if you ask me. Plant was doing fine. Not much problems since 2015.

I guess that’s all for now. Perhaps I will do some reviews of the places I’ve been and maybe interesting things now..

To my dear readers.. (if there’s any), I guess I miss all of you. Feel free to text me or mail me. Still using the same number and email. Have fun and have a good day ahead!

Advertisements

syafeerul: 2014

Dear All,

Happy New Year.
Welcome 2014.

Surprisingly, only 3 posts in 2013. Busy year I must say.

Being the “me” just like past few years, I’d say
“2013 ended in a very thoughtful manner. I learnt a lot from experiences every now and then. Hopefully the new 2014 brings more joy and happiness to us all.”

Truth is, that’s just bullshit. Enough with all these stupid lies and deceit and whatever shitloads that exists. Time has come for us to open up the eyes, widely open and see what’s coming.

Itallstartedwithananger,towardsastupidfamilythatneveractuallycaredbutonlytoprovideasocalled”nice”
path.Thenitturnstoanangertoahumanthatcouldneverunderstandthatdeepenoughandsimplymakejudge
towardsasmallissue.YesitwasmyfaultthatIletitgrowbiggerthanitshouldbutitwasn’tsupposedtoendthat
way.Butthatangergrowsbiggerandnothingbecomessomething.Withthatsomething,lifemovestoadifferent
direction.AdirectionthatIpredictedwouldbeashardasitcouldpossiblybe.Withthatknowledge,destructionis
inevitable.Yetlifeprovesthat,ahumanwouldalwaysgiveupnomatterhowmuchinformationtheyhaveprior
tohavingwhatevertheycouldpossiblyhave.Givingupwaseasy.Myactionsareweighted.Iactbasedoninformation
thatIhave.Givingupwasneverinmyblood.ButIshallnottradehappinessofanothersimplyformy
own.IdidwhatIhadtodo.

syafeerul: an entry that reminds me of her

<deleted for privacy reasons>+lahir tahun lapanpuluhempat lagi setahun nak masuk three series+muka xcantik tp suka perasan cun+fizikal xtinggi xrendah sgt sbb tu suka pakai heels tp kdg2 lenguh kaki tp ttp xkesah lenguh kalo bab shoping+stadi xpandai sgt stakat degree je xlayak nk amek master pun+suka shoping tp duit tak banyak so window shoping pun xpe tp walopun nama window shoping tetap akan ade hasil satu dua barang d tangan+suka masak n baking tp mesti kt dapur yg bersih n kemas+suka kumpul resepi n try menu baru+suka kemas umah xsuka sepah+suka cuci baju malas lipat baju+suka cuci keta sendiri tp dok apartment xle cuci sendiri+suka makan xsuka kalau perut buncit+suka durian mangga naga honeydew manggis+suka minum jus buah esp epal susu xsuka laici+suka minum teh ais xsuka nescafe n coffee+suka mkn nasik sikit tp lauk byk boleh ratah lauk+suka makan tomyam n sup xsuka masak lomak n kurma+suka cokelat cadburry kinderbueno hershey ferrerorocher cloud9 kitkat daim xsuka vochelle sbb rasa berminyak sikit+suka kaler merah hitam putih+suka bunga ros n lili xsuka bunga taik ayam+suka jalan2 cari makan xsuka jalan2 cari pasal+suka pegi themepark tp penakot+suka picnic kt beach n waterfall tp xreti swim+suka jln2 lpk2 sambil bersantai+suka melancong tp blom cukup duit nak g jauh2+suka kerja tp xsuka kerja yg dok ngadap pc+suka main game kt komputer xsuka main game kt hp+suka layan drama series english tp jarang layan drama series korea n japan sbb byk drama airmata+suka tgk muvi kat wayang xsuka tgk muvi kat tv+enjoy main boling tp xreti main jarang cecah score seratus pun+suka nyanyi tp suara mcm nak gempa bumi+suka muzik tp jarang dpt peluang tgk show+suka bc majalah fashion n recipe xsuka baca majalah ilmiah+suka tgk bolasepak xsuka n xreti main bola jaring+suka tgk f1 n suka bawak keta laju2+suka drive sorg2 tanpa halatuju+suka lepak kt park or dataran tgk kids main rasa tenang n hepi+tingin sangat nak ade anak sendri tp xle buat anak lagi+suka pegi kenduri kawen sbb suka sgt tgk baju2 n decor2 yg cantik+suka tgk home decor n interior design sbb tu suka p ikea+suka meatball ikea+suka tgk laki ensem n tough sama mcm ppuan2 lain jugak+suka tgk perempuan cun n pandai bergaya tp bukan lesbo+suka laki yg active bersukan n simple tp smart n pandai main muzik esp gitar n bersih n fun+xsuka laki smoking n skema n terlalu sopan santun control macho n berlagak bagus n perfect+suka menyendiri tgk keadaan sekeliling n ragam manusia+suka senyum smpai xnampak mata+suka berkawan tp xperamah+suka blajar benda baru+suka menulis mengira xsuka membaca menghafal+suka tdo lewat xsuka bgn lewat+suka beli barang makeup xsuka pakai makeup+suka tgk n update ttg gadget tp xde duit nak upgrade personal gadget+suka baring tp susah tdo+bla bla bla…….

i can’t post where this originates but this post definitely reminds me of that person. time changes and with time, this person changes. perhaps it was me who made that character changes. because today, there’s a glimpse of the one that i adore so much. may your days be better and wonderful.

syafeerul: 121212

https://i0.wp.com/wa2.cdn.theedge.co.nz/theedge/AM/2012/11/26/24532/121212.jpg

The last repetitive date. Nothing special planned for the day and nothing special happened.

999 – people say its the devil’s day. but it was fine with me..

101010 – to some it was their biggest day. it could be the biggest surprise, biggest excitement or maybe biggest mistake. to me, that day was one of my greatest day. that day never fades. no matter what happened, i’m proud that i manage to have that day in my life.

111111 – i never took any dates seriously after the previous date. too much work. the rest, let them be.

121212 – the last repetitive date. still the same like the previous year. enjoyed being busy at work.

i wished that something would happen that’ll change things. but up to this day. from one task to another, it’s just work. nothing more. maybe i’ve tried but what’s really there if there’s no feel in that. lost that a long time ago. never recovered. never did. but will never stop trying. one day perhaps. iAllah.

syafeerul: al-fatihah

assalamualaikum,

tanggal 8-November-2012 yang lalu, kira-kira jam 9.45 pagi, allahyarhamah Bedah Binti Mat menghembuskan nafasnya yang terakhir di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar, Kedah.

seminggu sebelumnya tok dikhabarkan rebah di rumah. jiran hanya sedar kira-kira jam 12 tengah hari. entah dari pukul berapa tok rebah tak siapa tahu. tangan kanan tok lebam. mungkin kerana menahan badan dan terlalu lama dalam keadaan terlangkup begitu. anak-anak tok datang dan bergilir menjaga tok. mama dan abah pulang ke kampung sebaik mendengar berita. esoknya pagi-pagi jumaat itu, aku bertolak pulang. keseorangan memandu. sesekali hati terdetik, alangkah indah kiranya aku berteman. tapi apakan daya jodoh tak sampai. puas mengelamun, petang itu aku sampai di rumah tok. keadaan masih sama. tok terlantar tanpa memberi balas. bacaan yassin diperdengarkan sanak saudara. yang menziarah tak putus-putus datang. tapi adabnya entah kemana. gembira tertawa dapat berjumpa sanak saudara yang bertahun tak jumpa. benar itu tak salah tapi kan ke elok dipanjangkan pertemuan itu di tempat lain. paling mudah di luar rumah.

Adab-adab menziarahi orang sakit

setelah beberapa hari keadaan tok masih tidak bertambah elok. asalnya masing-masing sudah berkata ajal tok dah dekat. tapi hari demi hari aku lihat tok bagai kesakitan. mana mereka tahu ajal tok dah dekat? itu kan kerja Allah. kita patutnya usaha untuk memperelok keadaan selagi terdaya. ini sekadar menunggu. menunggu ajal tiba. kalau sebulan? biarkan tok sebulan terlantar begitu? sedangkan mungkin tok boleh sembuh dan mungkin mati atas asbab yang lain. tak siapa tahu ajal itu bila. seharusnya kita usaha untuk memberi sihat selagi kita mampu. aku tak puas hati.

malam kedua aku di sana melihat tok sebegitu sungguh menyayat hati. mungkin kerana geram usaha yang hampir tiada itu bercampur adab ziarah yang tidak sempurna lidah ku berbaur kasar. sekadar diluah kepada abah tapi cukup rasanya memberi kesan. aku mempersoal apa sebenarnya yang sedang semua orang buat. duduk membaca yassin di sebelah tok. tapi tak tahu pun keadaan tok tu boleh sembuh atau tidak. dah la tak makan apa pun sejak dia terlantar hari tu. sekadar disuap air. itu pun belum tentu masuk kerana terlantar begitu. sekadar menunggu satu demi satu organ tok gagal berfungsi dan akhirnya pergi.

esoknya pagi-pagi abah keluar mencari doktor untuk dibawa pulang. tapi tak seorang pun mahu datang kerana medico-legal. kalaulah ada kawan doktor di sini kan bagus. tapi tiada di alor setar. mujur ada staff nurse yang bekerja di hospital sanggup meluang masa datang untuk melihat. mungkin bukan professional treatment tapi sekurangnya dapat memberi pendapat secara medical. keputusannya sama seperti yang dinyatakan doktor-doktor yang abah jumpa pagi tadi. bawa ke hospital kerana di rumah sudah tiada apa mampu dibuat. petang itu juga ambulans dipanggil. tok dimasukkan ke wad kecemasan red zone. aku di sana sepanjang masa. ischemic strok and dehydration. blood pressure tok sampai 226. sampai ke hospital jam 4 petang. pukul 9 baru dapat tahu condition tok sepenuhnya. soalan pertama doktor, kenapa lambat hantar ke hospital. pada masa itu 4 organ dalaman tok sudah mengalami masalah. puncanya mungkin satu sahaja. tok mengalami simptom awal strok. ada tompokan hitam sebelah kiri pada brain scan tok. mungkin disebabkan itu sebahagian anggota badan tok lumpuh tapi tidak sepenuhnya. air dan makanan yang disuap kepada tok tidak dapat sampai ke perut tok. fungsi tekak untuk menolak makanan ke perut tidak sempurna menyebabkan lebihan makanan dan air termasuk ke paru-paru. berdasarkan blood test yang telah dibuat, doktor mengesyakki ada jangkitan kuman di paru-paru tok. mungkin kerana dehydration yang melampau, buah pinggang tok juga mengalami jangkitan kuman. urinary system juga mengalami jangkitan kuman. rasanya kerana tok tak dapat kencing dalam keadaan terbaring sebegitu. sekadar keluar sedikit. setelah dibincang bersama keluarga, tok dimasukkan ke wad untuk rawatan lanjut. yang pastinya doktor tak memberi harapan kerana dia rasakan tok sudah terlalu lemah. tapi sekurangnya dapat meringankan sakit tok. alhamdulillah setelah diwadkan keadaan tok tak lagi meronta atau kelihatan menderita. dia dapat tidur dengan tenang. selesai isu di hospital, aku pulang ke kl kembali bekerja.

khamis pagi, selepas exam, mama bagi tahu tok dah meninggal pukul 9.45 pagi. aku bergegas pulang.

di sijil kematian: “sepsis secondary to aspiration pneumonia”

infection pada paru-paru tok tak dapat diubati dan akhirnya ajal tok tiba. mama kata tok pergi dengan tenang. baguslah begitu. itu sahaja yang aku mahukan. tak perlu disiksa saat ajalnya tiba. biar sakit itu semata datang dari sakaratul maut yang mencabut nyawa.

tok, mungkin kita tidak serapat mana. bukan cucu kesayangan tok pun. balik sekadar menyambut raya. tapi kehadiran tok tetap kekal dalam memori. setiap kali cucu tok ni nak balik kl mesti tok nangis. tapi cucu tok ni relek je kan. ja sayang tok tapi tak pandai tunjuk. tok.. maafkan ja atas segala salah silap. semoga roh tok dicucuri rahmat. Al-Fatihah.